Πράσινο σπίτι

 

ηλιακά συστήματα  W-H Solar Lab

 

Πράσινο Σπίτι

 

Σε μια εποχή, που η προστασία του περιβάλλοντος και η εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για κάθε πολίτη του κόσμου, το γραφείο μας έχει εξειδικευτεί και, με βαθιά γνώση της αγοράς οικολογικών υλικών και της οικολογικής κατασκευής, είναι σε θέση να σας προτείνει μερικές ή συνολικές λύσεις για να κάνετε "πράσινη" την καινούργια ή την υπάρχουσα ιδιοκτησία σας.

Το όφελος είναι πολλαπλό. Εξοικονομείτε ενεργειακούς πόρους, με άμεσο οικονομικό αποτέλεσμα για εσάς τους ίδιους (έως και 100% παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δυνατότητα κέρδους από επιστροφή ρεύματος στη ΔΕΗ ανάλογα με την υλοποίηση), απαλλάσσεστε από τους κινδύνους, που ενέχει η διαμονή σε ένα κτήριο, στο οποίο συνυπάρχουν παλιά, μη οικολογικά, υλικά και βλαβερές ουσίες και, ταυτόχρονα, συμβάλλετε ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και των πολύτιμων πόρων του πλανήτη μας.

Τί είναι το "Πράσινο Σπίτι"

Κάθε σπίτι χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει. Τις περισσότερες φορές, όμως, η ενέργεια που καταναλώνεται είναι πολύ μεγαλύτερη από την απαιτούμενη. Σχεδιάζουμε, λοιπόν, και κατασκευάζουμε το σπίτι, στο οποίο υπάρχει σωστή ενεργειακή διαχείριση έτσι ώστε, κατά τη λειτουργία του, να μειώνεται στο ελάχιστο η επιβάρυνση του περιβάλλοντος και του οικονομικού μας προϋπολογισμού.

Καταναλισκόμενη ενέργεια

Η τυπική καθημερινή ενεργειακή σπατάλη αφορά:

· Τη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία διαφόρων συσκευών π.χ. εστίασης, φωτισμού και διασκέδασης. Αιτία είναι ο κακός σχεδιασμός των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, η αλόγιστη χρήση ενεργοβόρων συσκευών (όπως π.χ. ηλεκτρικών θερμοσιφώνων ή κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας) και η μη επιλογή οικονομικότερων συσκευών (όπως π.χ. κουζίνες αερίου αντί ηλεκτρικές).

· Τη χρήση μη ανανεώσιμων πηγών καυσίμων (πετρέλαιο, υγραέριο, ηλεκτρικό ρεύμα κτλ) για τη θέρμανση κατά τους χειμερινούς μήνες. Αιτία είναι η ελλιπής θερμομόνωση των κτηρίων και των εγκαταστάσεων (αμόνωτες σωληνώσεις), η επιλογή ενεργοβόρων συστημάτων θέρμανσης και η επιλογή χαμηλής ποιότητας και απόδοσης εξοπλισμού (π.χ. λέβητες και καυστήρες).

Μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας

Σχεδιάζοντας μια νέα οικοδομή, λαμβάνουμε αποφάσεις που αφορούν την ενεργειακή διαχείριση και επιλέγουμε απλές ή και σύνθετες λύσεις υποδομής που μας εξασφαλίζουν την οικονομική λειτουργία του κτηρίου:

· Θερμομόνωση Η θερμομόνωση επιτυγχάνεται με τη χρήση κατάλληλων θερμομονωτικών υλικών στην τοιχοποιία, καθώς και με την επιλογή αντίστοιχων θερμομονωτικών λύσεων στα ανοίγματα (παράθυρα, πόρτες). Όταν ένα κτήριο είναι ισχυρά θερμομονωμένο, μειώνονται κατά πολύ οι ανάγκες του για θέρμανση το χειμώνα και για ψύξη το καλοκαίρι.

· Σύστημα θέρμανσης Επιλέγουμε την εγκατάσταση θέρμανσης δαπέδου, αντί θερμαντικών σωμάτων και επιτυγχάνουμε από την πρώτη μέρα λειτουργίας της θέρμανσης, οικονομία 35% στο καύσιμο, ότι καύσιμο και αν χρησιμοποιούμε.

· Ηλιακή ενέργεια Χρησιμοποιούμε τη δωρεάν ενέργεια του ήλιου, για να ελαχιστοποιήσουμε τις ενεργειακές μας δαπάνες. Παράγουμε ζεστό νερό χρήσης σε ποσοστό 100%, υποστηρίζουμε τη θέρμανση σε ποσοστό έως και 80%, παράγουμε μέρος (ή ακόμα και >100%) της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειαζόμαστε.

· Οικονομικά καύσιμα Επιλέγουμε τη χρήση αερίων καυσίμων αντί των ορυκτών για τη θέρμανση και για την εστίαση. Πετυχαίνουμε μείωση δαπανών, μεγαλύτερες αποδόσεις και λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Είναι απλό

Τα παραπάνω ίσως να φαίνονται δύσκολα στην εφαρμογή ή ακόμα και δαπανηρά για να υλοποιηθούν σε μια κατοικία, αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απλά. Για παράδειγμα μια τυπική μελέτη για μια κατοικία 250 τ.μ. θα μπορούσε να περιλαμβάνει θερμομονωτικά κουφώματα, θέρμανση δαπέδου με ηλιοθερμική υποστήριξη, ηλιακούς συλλέκτες για παραγωγή ζεστού νερού χρήσης, χρήση λέβητα αερίου αντί για πετρελαίου, εγκατάσταση συσκευών εστίασης αερίου αντί για ηλεκτρικές, χρήση πλυντηρίου ρούχων και πιάτων με υποδοχή για ζεστό νερό, επιλογή ψυγείου και λοιπών ηλεκτρικών συσκευών ενεργειακής κλάσης ΑΑ και χρήση οικονομικών λαμπτήρων αντί για απλούς πυρακτώσεως.

Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, η επιβάρυνση στη φάση της κατασκευής της κατοικίας, σε σχέση με μια τυπική κατασκευή, είναι της τάξης των 10.000 ευρώ. Η εξοικονόμηση χρημάτων, που θα κάνουμε, είναι της τάξης των 2.200 ευρώ ετησίως σε καύσιμο και ηλεκτρική ενέργεια. Η απόσβεση αυτής της δαπάνης θα γίνει περίπου σε 4,5 χρόνια.

Σχεδιασμός και υλοποίηση

Η διαδικασία σχεδιασμού και υπολογισμού των εγκαταστάσεων υποδομής για μια κατασκευή, πρέπει να γίνεται σε πρώιμο στάδιο. Πάνω στον αρχικό σχεδιασμό βασίζεται όλη η μετέπειτα απόδοση της υλοποίησης. Είναι σαφές ότι όλα τα συστήματα που θα τοποθετηθούν σε μιας οικοδομή, θα είναι πολύ πιο σωστά μελετημένα και θα έχουν επιλεχθεί ειδικά με βάση τις ανάγκες της συγκεκριμένης υλοποίησης, συνεπώς θα είναι πιο αποδοτικό το τελικό αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να υπάρχει σαφής προσανατολισμός και πρόγραμμα υλοποίησης για κάθε βήμα. Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου δεν είναι καθόλου δύσκολη, εφόσον έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες του κτηρίου, και έχει γίνει σωστός προγραμματισμός.

Σε μια νέα οικοδομή, η διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης της "πράσινης" λύσης είναι σχετικά απλή, ενώ σε μια υφιστάμενη κατοικία, πιθανότατα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πλήρη εφαρμογή όλων των ενεργειακών λύσεων, αλλά, σίγουρα, μπορεί να γίνει η κατάλληλη επιλογή και εφαρμογή μέρους αυτών, έτσι ώστε και πάλι να επιτευχθεί σημαντική μείωση της δαπανούμενης ενέργειας.

 

ηλιακά συστήματα  W-H Solar Lab

 

Πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον»

Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον», που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα αρχίσει να υλοποιείται από τον Ιούλιο, όπου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κατασκευάσουν το λεγόμενο «πράσινο» σπίτι. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να επιδοτηθούν εργασίες σε μονοκατοικίες και πολυκατοικίες ως ενιαία κτίρια. Σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, η μείωση του κόστους θέρμανσης μετά από δεδομένες παρεμβάσεις υπολογίζεται, για σπίτι 100 τ.μ., σε 1.500 ευρώ τον χρόνο. Οι επιλογές που έχει ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι ανάλογες με τα εισοδήματά του.

Μύθος: «Καλή η οικολογία αλλά ο πλανήτης δεν θα σωθεί από ‘μένα»

Όπως και να το δει ο καθένας, η πραγματικότητα είναι ότι, πέρα από το θέμα της προσωπικής συνεισφοράς, που είναι προσωπικό θέμα του καθενός, ένα «πράσινο» σπίτι εξασφαλίζει μικρότερο κόστος λειτουργίας (λογαριασμοί ρεύματος, πετρελαίου κλπ) και δημιούργει αίσθηση ευεξίας και υγείας (χωρίς θόρυβο, καλό φυσικό φωτισμό, γρήγορη θέρμανση ή ψύξη κλπ).

Επιπλέον, αναμένεται και από τη χώρα μας η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή πιστοποίηση στα κτήρια, οπότε ένα κτίσμα ενεργειακά «αποδοτικό», θα βελτιώνει και την εμπορευσιμότητά του.

Τηλέφωνο: 216 0707911 Email : info@wh-solar.gr